LED technológia a rohanó világunkban

A LED fényforrások előnyei:

Energiatakarékos:
Legnagyobb előnyük az energiatakarékosság. Működésükkor nem egy fémszál felmelegedéséből, izzásából érik el a fény kibocsátását, hanem elektronok szabadulnak fel, így nincs hőveszteségük. A hagyományos izzókhoz képest így akár 90% energia-megtakarítás is mérhető.

Fény hasznosítása:
A hagyományos izzók az áram nagy részét melegítésre használják, nem pedig világításra, ezért igen alacsony a fényhasznosításuk: 8-14Im/W. A LED értékei általában 50-80 Im/W, de léteznek már 100Im/W értékűek is.

Hőtermelés:
A hőtermelése minimális, ezért felhasználható olyan helyeken is, ahol a melegedés veszélyforrás lehet. Kevésbé terheli a légkondicionáló rendszereket.

Élettartam:
A hagyományos izzók megközelítőleg 1000 üzemórát bírnak, a halogén izzók  2-3 ezret, a kompakt fénycső 8-12 ezret, a LED pedig 25-50 ezret.

Szemre való hatása:
Nem vibrál, ezért nem bántja a szemet

Fényerő szabályzása:
Fényereje szabályozható, negatív következménye nincs. (Típustól függően)

Színválaszték:
Egy foglalat több színű fény kibocsátására képes. Több, mint 16 millió szín elérhető megfelelő keveréssel.

Késleltetés nélkül kapcsolható:
Nem szükséges megvárni a bemelegedést a megfelelő fényerősséghez. A LED azonnal produkálja  a kívánt fény erősségét.

Ki/BE – kapcsolás:
A sok ki-be kapcsolásnak nincs élettartamot rövidítő hatása.

Törpefeszültségről történő üzemeltetés:
12 V törpefeszültségről is üzemeltethető, ezért gyerekek környezetében biztonsággal használható

Rázkódás, ütés:
Mivel izzószálat nem tartalmaz egy rázkódás, vagy ütés nem feltétlenül jár a fényforrás elvesztésével. Az autóiparban emiatt egyre gyakoribb a felhasználása.

Fényspektrum:
Fényspektruma keskeny, nem tartozik bele sem az UV, sem az infravörös tartomány, ezért nem károsítja a tárgyak anyagát, színét. Kirakatban ezért ideális megoldás.


Használat közben a hőtermelése minimális. Felkapcsolás után, a fényerőt azonnal produkálják. Igaz, hogy a led izzók lényegesen drágábbak halogén betétes társainál, de a legnagyobb előnyük az energiatakarékosság.

A led a jövő fényforrása.